Pirinç Çeşitleri
Uzun Taneli Amerikan Pirinçleri
Uzun taneli Amerikan Pirinçleri 4 çeşit olup Avrupa ülkerlerinde çok tüketilmektedir. Her yemekte veya her türlü mutfakta kullanılmaktadır.
Uzun Taneli Beyaz Amerikan Pirinci
İyi bir aroması olup lezzetli ve soslarla iyi uyum sağlar. Çeltik hasat edildikten sonra fabrikada tane üzerindeki dış kabuk ve kepek ayrılır. Tane uzun ve boyu genişliğinden 4,5 kat daha uzundur. Pirinç piştiği zaman taneler şişer ve kolaylıkla birbirinden ayrılır.
Uzun Taneli Kahverengi Amerikan Pirinci
Kahverengi pirinçte fındık aroması vardır. İşleme anında yalnız tanedeki dış kabuk çıkarılır ve kepek tabakası kalır. Bu nedenle diğer normal ya da çabuk pişen beyaz pirinçlerden farklı olarak kahverengi pirinçte daha fazla vitamin, mineral ve lifli madde bulunmaktadır.
Kolay Pişen Uzun Taneli Beyaz Amerikan Pirinci
(Yarı pişirilmiş veya yarı kabartılmış pirinç) Acemi pişiriciler için ideal bir seçimdir. Kabuğu soyulmadan önce basınç altında baharda pişirilir ve sonra kabuğu soyulur. İşlem esnasında tanenin nişastası jelatin haline geliş (muhtemel fazla pişmelere mani olmak için ) ve son derece kabaran pişmiş dane elde edilir. Aynı zamanda kabuğu soyma aşamasında doğal vitaminler ve mineraller ziyan olmadan kalır. Ham madde iken pirinç altın saman renginde olup pişme esnasında beyaz renge dönüşür.
Çabuk Pişen Uzun Taneli Kahverengi Amerikan Pirinci
(Yarı pişmiş veya kolay pişen tane pirinç) Beyaz pirinçte olduğu gibi yarı pişmiş kahverengi pirinç, normal kahverengi pirinçten daha çabuk ve kolay pişen bir pirinç çeşididir.
Pirinç Formları
Pirinç tanesini öğütme ve işleme derecesine göre başlıca formları:
Çeltik:
Tarladan hasat edildikten sonra hiç bir işlem görmemiş ve kabuğu ayıklanmamış pirinçdir.
Kahverengi Pirinç:
Çeltiğin kabuğu ayrılır, kepek kısmı bırakılır. Kepekten dolayı, rengi esmerdir, sakızımsı dokusu ve fındıkımsı tadı vardır. Kepek kısmı mineraller ve vitaminlerce zengindir. Beyaz pirince göre daha uzun pişirilme süresi vardır.
Değirmenlenmiş beyaz pirinç:
Daha çok “beyaz” veya “öğütülmüş” pirinç olarak adlandırılan bu form, en yaygın pirinç formudur. Dış kabuğu çıkarılır ve kepek tabakaları, taneler beyaz renk alana kadar değirmende öğütülür.
Ön Pişirilmiş (Parboiled):
Çeltik ıslatılır, basınç altında buhar verilir, kurutulur ve değirmenlenir. Kepekteki besin değerleri ön pişirilme esnasında taneye geçer.
Pirinç Tipleri
Uzun, Orta ve Kısa tane olarak üç farklı tipte pirinç bulunur.
Uzun Tane:
Uzunluğu, genişliğinin 4-5 mislidir. Pişirilmiş taneler ayrı ayrıdır, kurudur.
Orta Tane:
Daha kısa, uzunluğu genişliğinin 2-3 mislidir. Pişirilmiş taneler hafif yapışkandır, nemli ve yumuşaktır.
Kısa Tane:
Kısa ve hemen hemen yuvarlak tanelerdir. Pişirilmiş taneler yapışkandır, çok yumuşaktır.
Yabani Pirinç:
Yabani Pirinç; Tahılların Siyah Havyarı
Uzun yıllardır dünyanın en prestijli mutfaklarında sıklıkla kullanılan “Yabani Pirinç”, son yıllarda Türkiye’deki usta şeflerin de gözdesi olmaya başladı. Beyaz pirince göre iki misli protein ve yedi misli lif oranına sahip yabani pirinç, içerdiği yüksek potasyum, kalsiyum, magnezyum ve vitaminler ile “tam tahıl” grubunun en seçkin ürünleri arasında yer alıyor. Sağlık ve beslenme avantajları, rengi ve prestijli kullanımı nedeniyle “tahılların siyah havyarı” olarak anılan yabani pirinç, sofraları zenginleştiriyor
100 gram pişmemiş yabani pirinç; 15 gram protein içermesi, düşük yağ oranı, uzun süre depolama ömrünün olması, kanser ve diyabet riskini azaltması, dengeli ve sağlıklı bir diyet için ideal bir temel besin olması sebebi ile önemli bir besin. Tahıl ve sebze ağırlıklı beslenenler ve spor yapanlar için ideal bir besin kaynağı oluşturan yabani pirinç, diyetisyenlerce de danışanlara öneriliyor.
10.000 YILLIK BİR GEÇMİŞ
Kuzey Amerika’da 10.000 yılı aşkın bir süredir Kızılderililerin temel gıda maddesi olarak kullanılmış olan yabani pirinç, bölgeye özgü tek hububat çeşidi. Bu hububat, Kuzey Amerika’da; özellikle de dünya hasadının yüzde 60’ını arz eden Kaliforniya’da yetiştiriliyor.
Pişmemiş 100 gramında 15 gram protein içeren yabani pirinç, beyaz pirincin neredeyse iki katı kadar protein oranına sahip; kalori içeriğinde ise çok az fark bulunuyor. Ayrıca siyah hububatların riboflavin ve niyasin içeriği yüksek oluyor; karbonhidrat, lif ve mineral açısından zengin olan siyah hububatlar, çok az sodyum içeriyor. Besin maddelerinin bu kusursuz bileşimi sayesinde, yabani pirinç dengeli, sağlıklı bir diyet için ideal bir temel oluşturuyor. Yabani pirinç, glütensiz bir gıda maddesi olarak alerjisi olan kişiler için de yararlı ve bu yüzden yemek endüstrisinde büyük bir avantaj sağlıyor.
Çok yönlü kullanım alanlarıyla yabani pirinç, saf olarak ya da diğer orta ve uzun daneli pirinçlerle birlikte harmanlanmış bir şekilde kullanılabiliyor Yemeklere özgün bir lezzet katan bu hububat aynı zamanda pilavlarda, çorbalarda ve salatalarda yer aldığında siyah renginden ötürü yemekleri görsel bir şölene de dönüştürüyor.
Pişirme Yöntemi: İdeal olarak, yabani pirinci en az 12 saat suda bırakın. Suyu süzün ve iki katı tuzlu suda 35 dakika kadar pişirin. Yabani pirinç pişirmeden önce suya yatırılmamışsa, dört katı tuzla suda 45 ila 55 dakika, suyu çekilene kadar pişirin. İpucu: Tanelerin üçte ikisi açılıp, krem rengi içleri ortaya çıktığında yabani pirinç pişmiş demektir.