Hazır Yemek Endüstrisi
Pirinç Gıda Hizmeti Endüstrisi için Neden Uygundur?
Şefin büfesindeki çok az malzeme, pirinçten daha ilginç doku, çok yönlülük ve fayda potansiyeli sağlamaktadır.
- Pirinç, maliyetli buzdolabı veya derin dondurucu alanı gerektirmeden çok iyi saklanır. Soğuk bir yerde tutulan öğütülmüş pirinç süresiz bir şekilde kalır ve esmer pirinç de birkaç ay dayanır, buzdolabında daha da uzun kalır.
- Pirinç iyi tutulur ve hazırlamak için özel bir beceri gerektirmez. Düşük işgücü maliyeti, daha yüksek fayda anlamına gelmektedir.
- Pirinç, protein temelli pahalı yemeklere olan ihtiyacınızı azaltarak mükemmel bir gıda ihtiyacı karşılayan düşük maliyetli bir malzemedir. Jambalaya, paella, risotto, kızarmış pirinci düşünün, hepsi potansiyel olarak düşük maliyetli, yüksek marjlı yemeklerdir.
- Pirinç, karışımlarda ve baharatlı karışımlarda bulunur, istenen tadı ekler ve kısa yoldan lezzetli yemek sağlar.
- Pirinç dünyayı dolaşmaktadır. Günümüzde patronların sevdiği Tay, Hint, Japon, Çin, Vietnam, Türk vb. etnik mutfakların vazgeçilmez bir parçasıdır. Menünüzde pirinç varsa patronlarınızı dünya turuna çıkarabilirsiniz.
- Pirinç, yemek artıklarını canlandırır. Sebze ve pişmiş protein gibi yüksek miktardaki malzemeler, lezzetli wok tava kızartmaları ve pilavlardaki pirinçle karıştırılabilir. Havadan para!
- Pirinç seyahat için uygundur. Yanınıza alabileceğiniz yiyecekler için pirinç idealdir.
Mükemmel Pilav için İpuçları
Pirinç ve su miktarını dikkatlice ölçün. Buharın çıkmasını önlemek için pişirme sırasında tencerenin kapağını kapatın. Pişirme süresinin sonunda kapağı kaldırın ve iyi pişip pişmediğine bakın, pirinç yumuşamamışsa veya su emilmemişse 2-4 dakika daha pişirin. Pirinç kazanda veya kettleda pişirildiğinde, bittiğinde soğuması için alçak bir tavaya alın. Doğru pişirme süreleri, pişirme yönteminize bağlıdır, pişirme süresini her zaman dikkatlice kontrol edin.
Pirinç Pişirme Yöntemleri
Kazan Yöntemi
Tüm malzemeleri kaynatın, karıştırın. Üstünü kapatın ve kısık ateşte pişirin. Kısa, orta veya uzun taneli beyaz pirinci 15 dakika, yarı haşlanmış pirinci 20-25 dakika ve esmer pirinci 40-45 dakika pişirin. En iyi sonucu almak için paket üzerindeki talimatları uygulayın.
Fırın Yöntemi
Kaynayan suyu kullanarak malzemeleri alçak bir tavaya koyun ve karıştırın. Üstünü kapatın ve 180°C’de pişirin. Kısa, orta veya uzun taneli beyaz pirinci 25-30 dakika, yarı haşlanmış pirinci 30-40 dakika ve esmer pirinci 50-60 dakika pişirin. En iyi sonucu almak için paket üzerindeki talimatları uygulayın.
Buhar veya Buhar Su Isıtıcısı
Üretici firmanın talimatlarını uygulayın.
Ticari Pirinç Pişirme Makineleri
Ticari bir pirinç pişirme makinesi, işleminiz için iyi bir seçenek olabilir. Ticari pirinç pişirme makinesi siparişi hakkında daha fazla bilgi almak için SYSCO ile iletişime geçin.
Pirinç Depolama
Pişmiş Pirinç
Pirinç tahıl ürünü olduğu için gıda kaynaklı bakteriler tarafından bozulmasını önlemek için düzgün bir şekilde ele alınmalıdır. Pirinç, benmari veya 60°C’den yüksek bir ısıda servis edilmelidir. Sıcak pirinç, hızlıca alçak bir tavaya alınarak soğutulmalıdır. İki saat içinde pirinci 21°C’ye kadar soğutun. Pirinç daha sonra sarılmalı, üzerine tarih yazılmalı ve buzdolabına konmalıdır. Pişmiş pirinç, buzdolabında 7 güne kadar saklanabilir.
Pirinç, ocakta, buharda veya fırında tekrar ısıtılabilir. Tekrar ısıtırken en az 74°C iç sıcaklığa ulaştığından emin olun.
Pişmemiş Pirinç
Birçok kuru gıdada olduğu gibi pişmemiş pirinç de kuru ve soğuk bir ortamda saklanmalıdır. Pirinç güçlü aromaları çekecektir, bu nedenle pirincin soğan veya sarımsak gibi gıdalardan uzak bir yerde saklanması oldukça önemlidir. Pirincin güvenli bir şekilde kapatılmış kaplarda saklanması, istenmeyen nemi uzak tutar ve böcek istilası riskini ortadan kaldırır.
Kepek, alevron ve rüşeymindeki yağ içeriğinden dolayı esmer pirinç oksidasyona duyarlıdır ve yalnızca altı aylık raf ömrü vardır. Esmer pirincin buzdolabı veya soğutucuda saklanması raf ömrünü uzatacaktır. Beyaz pirinç düzgün bir şekilde saklanırsa neredeyse süresiz raf ömrü vardır.
Öğütülmüş pirinç (beyaz, yarı haşlanmış veya önceden pişirilmiş) kiler rafında neredeyse süresiz tutulabilir. Pirinç açıldığında toz, nem ve diğer bulaşıcı maddeleri uzak tutan sıkıca kapatılmış bir kapta soğuk, kuru bir yerde saklanmalıdır.
Saklama
Fiyatı pirincin büyük ölçekli catering firmaları için en gerekli malzeme olmasının tek nedeni değildir. Pişirilmemiş pirinç fazla yer kaplamadığından, toplu olarak satın alınabilir ve böylelikle zaten düşük olan fiyatı daha da düşürülebilir. Uzun bir süre saklanabileceği gerçeği de elverişlidir. Kapalı paketlerde yada hava geçirmeyen kaplarda ve kuru ve soğuk yerlerde saklanırsa pişirilmemiş pirinç uzun süre dayanabilir.
Pirinci daha da uzun süre saklamak istiyorsanız, buzdolabına koymanız önerilir. Bu şekilde 'korunduğunda', daha uzun süreler pirinç tadından yada besleme özelliklerinden bir şey kaybetmeyecektir.
Ancak kepek katmanlarındaki yağ içeriğinden dolayı, kahverengi tam taneli pirinç oda sıcaklığında sadece 6 ay süre ile saklanabilir.
Bununla birlikte buzdolabına konulan kahverengi pirincin saklama süresi de artmaktadır.
Aşçı Dondurma Süreci
Şüphesiz pişirilmiş pirinci dolaba koyabilir yada dondurabilirsiniz. Bunu yapmak için, pirinç pişirilir pişirilmez, 90 dakika 8 derecede pişirme işleminden sonra kapalı, sığ kaplarda hızlı bir şekilde soğutun ve daha sonra, 1 ila 5 daraca arasında dolaba konur (iki kapatılmış şekilde). Bu şekilde, pişirilmiş pirinç 3 gün boyunca saklanabilir.
Pişirilmiş pirinci donduracaksanız, pirinci istenen miktarları ayarlamak ve çözülmeyi kolaylaştırmak için pirinci kısımlara ayırmanız önerilir. Dondurulmuş pirinç 6 ay içerisinde kullanılmalıdır.
Pirinç Nasıl Sıcak Tutulur
Catering firmalarının pişirilmiş yiyecekleri uzun süreler saklamaktan kaçınmaları gerekmekle beraber, sunulan menüler hazırlama ile servis arasında en azından kısa bir süre durmalı ve kalite bozucu bir etkiye izin vermemelidir. Bu, pirinç lehine ayrı bir tartışma konusudur.
Sığ kaplara, sıcak tabaklara, yada Bain Marie'ye konursa,pirinç 63 derecede yada üzerinde bir saat boyunca yada Amerikan yarı kaynatılmış pirinci olması durumunda iki saat bile kolaylıkla sıcak tutulabilir. Kurumasını önlemek için bir kapak yada teneke folyo ile kaplayın ve tanelerin birbirine yapışmasını önlemek için bir miktar eritilmiş tereyağı yada margarin (1 kg pişirilmiş pirince 50 gr) ilave edin. Bu, pirinç nişastasının jelatinlendiği ve dolayısıyla daha iyi tane ayrımı verdiği Amerikan yarı pişirilmiş pirini için gerekli değildir.
İPUCU!
Dolaba konmuş pirinç ayrıca mikrodalga fırında da yeniden ısıtılabilir - 200g dolapta tutulmuş pirinç tam güçte yaklaşık 1 dakika gerektirir; aynı miktarda dondurulmuş pirinç tam güçte yaklaşık 2 dakika gerektirir.
Tekrar Isıtma
Pişirilmiş Amerikan pirinci dolapta yada dondurulmuş olarak doğru saklanırsa, yeniden ısıtma işlemi hiçbir sorun yaratmaz. Bunu yapmak için, pişirilmiş pirinci fırın üzerinde yada ocakta suda 75 derecede yaklaşık 5 dakika süre ile iyice ısıtın (1:8 oranında) ve hemen servis yapın.
İPUCU!
Pişirilmiş pirincin ayrı ayrı porsiyonlarını dondurmanız gerekiyorsa,küçük kaplara (mesela silindirik kaplar yada bir fincan) pirinci doldurun, bir tepside yada kızartma tabakasında tersyüz edin ve daha sonra açıkta dondurun. Pişirilmiş pirinç porsiyonları yerden kazanmak için daha sonra bir poşete yada plastik kaba aktarılabilir.