Saklama ve İpuçları
Pişmemiş Pirinç
Öğütülmüş pirinç (beyaz, yarı haşlanmış veya önceden pişirilmiş):
Düzgün bir şekilde saklanırsa, öğütülmüş pirinç kiler rafında neredeyse süresiz olarak kalacaktır. Pirinç açıldığında toz, nem ve diğer bulaşıcı maddeleri uzak tutan sıkıca kapatılmış bir kapta soğuk, kuru bir yerde saklanmalıdır.
Tam taneli pirinç (esmer, kırmızı veya siyah):
Kepek katmanındaki yağdan dolayı, bu tür pirincin yaklaşık altı aylık raf ömrü vardır. Daha uzun raf ömrü için buzdolabı veya dondurucuda saklanması tavsiye edilmektedir.
Pişmiş Pirinç
Pişmiş pirinç, buzdolabında üç ila beş gün arasında veya dondurucuda altı aya kadar saklanabilir. USDA, iki saat 21°C’de ve dört saat daha 21°C’den 4°C’ye soğutulmasını önermektedir. Soğumuş pirinci 5°C’de veya daha düşük derecede tutun.
Hazırlama
Doğru Pirincin seçilmesi
Bir tarifte hangi pirinç türünün kullanılacağına ilişkin sıkı bir kural yoktur. Kişisel bir tercihtir ve birçok seçenek vardır. Orta taneli pirinç Türk mutfağında geleneksel olarak kullanılan pirinç çeşididir. Orta taneli pirinç pilavlarda, dolmalarda, yemeklerde, salatalarda ve tatlılarda kullanılır. Kısa ve orta taneli pirinç, risotto veya pirinç pudingi gibi kremalı kıvamlar ve suşi ve diğer Asya yemekleri için iyi seçeneklerdir.
Uzun taneli beyaz veya esmer pirinç, başlangıçlarda, mezelerde, çorbalarda ve salatalarda eğer ayrıca tercih ediyorsanız ayrı tahıllar olarak iyi gitmektedir. Uzun taneli pirinç aynı zamanda pilavlarda, wokta kızartılmış yemeklerde de mükemmel olmaktadır.
Pirinç nasıl hazırlanır?
Amerikan pirinci, pişirmeden önce veya sonra yıkama veya durulama gerektirmeyen kaliteli bir üründür. Çoğu ABD pirinci, demir, niyasin, tiyamin ve folik asit açısından zengindir. Pirincin durulanması veya çok fazla suda pişirilmesi ve süzülmesi, besin zenginliğinde ve diğer suda çözülebilen vitamin ve minerallerde kayba neden olmaktadır. En iyi sonucu almak için paket üzerindeki talimatlara uyun. Talimat yoksa, aşağıdaki kolay yöntemlerden birini kullanın:
Setüstü Ocak Talimatları
Pirinç, su, tuz, tereyağı veya margarini (bkz. şema) 2-3 litrelik bir uzun saplı tencerede karıştırın. Kaynatın, bir veya iki kere karıştırın. Altını kısın, kapağını kapatın ve şemada belirtilen süreye göre pişirin. Pirinç, çok yumuşamazsa veya suyu çekmezse, kapağı kapatın ve 2-4 dakika daha pişirin. Çatalla karıştırın.
“Pirinç Set Üstü Ocakta Nasıl Pişirilir?” videosu: https://www.youtube.com/watch?v=jzexf9Jum5Q
Fırın Talimatları
Pirincin fırında pişirilmesi, diğer yemekler olurken etkin bir enerji kullanımı sağlar ve diğer yemekleri pişirirken set üstü ocağınızı boşaltmış olur. Pişirme sürecine başlamak için öncelikle su kaynatılmalıdır. Pirinci, kaynamış suyu, tuzu ve tereyağı veya margarini (bkz. şema) pişirme tabağı veya tavaya dikkatlice koyun ve karıştırın. Üstünü sıkıca kapatın ve uzun taneli beyaz pirinci 180°C’de 25-30 dakika, yarı haşlanmış pirinci 30-40 dakika, tam taneli esmer pirinci 1 saat pişirin. Fırından dikkatlice alın ve çatalla karıştırın.
Mikrodalga Fırın Talimatları
Pirinç mikrodalga fırında pişirilebilir. Mikrodalga fırınların boyutu ve watt gücü değişmektedir. Aşağıdaki pişirme süreleri, 1200 wattlık fırınlara göre hazırlanmıştır. En iyi sonucu almak için fırınınızın üretici firmasının talimatlarına uyun. Üretici firmanın talimatları yoksa, aşağıdaki genel kurallara uyabilirsiniz:
Pirinç, su, tuz ve tereyağı veya margarini (bkz. şema) 2.5-3 litrelik mikrodalgaya girebilen derin bir pişirme kabında karıştırın ve üstünü sıkıca kapatın.
Orta veya Uzun Taneli Beyaz Pirinç – Yüksek ısıda beş dakika veya kaynayana kadar pişirin, ısıyı ortaya (güç seviyesi 5 veya %50 güç) düşürün ve 15 dakika veya su emilene kadar pişirin. Beş dakika dinlendirin.
Yarı Haşlanmış Pirinç – Yüksek ısıda beş dakika veya kaynayana kadar pişirin, ısıyı ortaya (güç seviyesi 5 veya %50 güç) düşürün ve 20 dakika veya su emilene kadar pişirin. Beş dakika dinlendirin.
Tam Taneli Esmer Pirinç – Yüksek ısıda beş dakika pişirin, ısıyı ortaya (güç seviyesi 5 veya %50 güç) düşürün ve 20 dakika veya su emilene kadar pişirin. Beş dakika dinlendirin.
Sıcak tabağı fırın eldivenlerini kullanarak mikrodalga fırından dikkatlice çıkarın.
“Pirinç Mikrodalga Fırında Nasıl Pişirilir” videosu: https://www.youtube.com/watch?v=zQm-o3f9dcE
Pirinç Pişirme Makineleri
Pirinç pişirme makineleri, hem beyaz hem de tam taneli esmer pirincin pişirilmesini kolay ve güvenli hale getirmekte ve pirinci sıcak tutmaktadır. Birçok marka, stil, boyut ve özellikte pirinç pişirme makinesi vardır. Her bir üretici firmanın talimatlarına uyulmalıdır. Genellikle tüm malzemeler pirinç pişirme makinesinde karıştırılır. Pirinç pişirme makinesi açılır. Pirinç ısındığında otomatik olarak pişirmeyi durduracak ve pirinç suyu emdiğinde ve tamamen piştiğinde makine nem miktarını değiştirecektir.
* Daha sert pirinç için suyu çeyrek fincan miktarında azaltın.
** Yarı haşlanmış tam taneli esmer pirinci 30 dakika pişirin.
Dilerseniz bir çay kaşığı tuz ve bir yemek kaşığı tereyağı veya margarin ekleyebilirsiniz.
“Pirinç Pişirme Makinesinde Nasıl Pişirilir” videosu: https://www.youtube.com/watch?v=y6oVemqyQRo)
Mükemmel Pilav için Öneriler
- Pirinci ve suyu doğru ölçün
- Az veya çok pişmesini önlemek için zamanlayıcıyı ayarlayın
- Buharın çıkmasını önlemek için pişirme sırasında tencerenin kapağını kapatın
- Pirinç hacim olarak üçe katlanmaktadır bu yüzden hazırladığınız pirincin miktarına uygun pişirme kabı kullanın
- Karıştırmayın—karıştırırsanız nişasta ortaya çıkar ve pirincin sertleşmesine neden olur
- Pişirme süresinin sonunda kapağı kaldırın ve iyi pişip pişmediğine bakın, pirinç yumuşamamışsa veya su emilmemişse 2-4 dakika daha pişirin
- Pirinç piştiğinde, buharın çıkmasını ve tanelerin ayrılmasını sağlamak için çatalla veya delikli kaşıkla karıştırın
Aşağıdaki Durumlarla Karşılaşırsanız Ne Yapmalısınız?
- Pirinç çıtır çıtırsa: Biraz daha su ekleyin, sıkıca kapatın ve taneler yumuşayana kadar pişirin
- Daha taneli olmasını istiyorsanız: Su eklemeden önce az bir miktar tereyağı veya margarinde pirinci soteleyin